Pluspunten
Ik vond sommige relaties die ik daar bouwde met mijn medewerkers, klanten en kandidaten leuk. Rekrutering is over het algemeen heel erg de moeite waard wanneer je de juiste kandidaat in een functie kunt plaatsen waar ze gek op zijn en tegelijkertijd voor de klant kunt zorgen. Het is zonde dat het meeste van de tijd die je bij Smart Talent doorbrengt gespendeerd zal worden met het archiveren van nieuwe banen die net iets meer dan het minimumloon betalen onder zware condities (bellen voor dollars) in plaats van echt te rekruteren voor bekwaam toptalent.
Minpunten
De commissie is heel laag, tenzij een tijdelijke werkkracht al vroeg omgezet worden in vaste medewerkers, en daar heb je als rekruteerder weinig zeg over. Het basissalaris is laag en de maandelijkse commissie (voor andere zaken dan omgezette contracten) is een groepscommissie, wat betekent dat de hele vestiging een bepaald bedrag moet opbrengen om ENIGE commissie te krijgen. Elke rekruteerder verdient dus dezelfde maandelijkse commissie, ongeacht hoeveel of hoe weinig elke rekruteerder genereert. (Rekruteerders kunnen van elkaar profiteren). Ik verdiende minder bij Smart Talent als voltijdse rekruteerder dan in al mijn voorgaande HR-coordinator functies, ondanks het feit dat ik aan alle minimumvereisten van het management voldeed en ze zelfs overschreed. Naast het salaris is de omgeving ook onprofessioneel (vloeken, explosieve confrontaties, ongepaste muziek in de lobby) en alle technologie is achterhaald en gênant om met kandidaten te gebruiken. Onze verplichte online sollicitatie moet in de lobby op SmartTalent computers worden uitgevoerd als ze die niet thuis hebben ingevuld, en die computers zijn heel erg traag en frustrerend voor de kandidaten. Rekruteerders moeten hun eigen mobieltjes gebruiken wanneer ze oproepbaar zijn, zonder dat SmartTalent bijdraagt bij je abonnement. Ze beweren dat ze zullen bijdragen als de vestiging meer dan een bepaald bedrag verdient, maar dat bedrag werd nooit bereikt toen ik er werkte. Alle geïnterviewde kandidaten moesten een papieren versie van hun sollicitatie invullen, bovenop de elektronische versie en moesten ter plaatse beslissen of ze ziekteverzekering wilden of niet, wat vreemd en ongewoon is voor iemand die het er nog niet eens mee eens is voor je te werken. Heel ouderwets en verspilling van papier en tijd. Ik werkte er misschien een paar keer 8 uren per dag. Alle andere dagen deed ik 10+ uren, en je bent voor een week oproepbaar en dan roteert het, wat bij een kleinere vestiging om de 3-4 weken is. Je werkt soms om 4.00 uur, om 23.00 uur, tijdens het weekend, en ongeveer een vierde van de maand als loontrekkende. Zo kun je niet leven, vooral als het salaris laag is. Rekruteerders worden niet aangemoedigd hun betaalde vrije dagen te gebruiken en SmartTalent belt je soms wanneer je dat wel doet omdat er niet genoeg personeel is en er ALTIJD rampen zijn. DIt is niet de juiste plaats om te werken als je ervaring hebt met rekruteren of HR, want er zijn ZOVEEL betere mogelijkheden bij bedrijven die hun werknemers respecteren. Ik had nooit gedacht dat ik op dit moment in mijn carrière toiletten zou schoonmaken en op vrijdagavond laat vuilnis zou buitenzetten (ze kunnen geen schoonmaakdienst betalen); heel ontmoedigend.